Geen eenmalige tasjes meer bij de Aldi

Supermarkt Aldi stopt met de verkoop van plastic draagtassen. In de winkels zullen vanaf volgend jaar alleen steviger tassen worden verkocht, die meerdere keren te gebruiken zijn. Daarmee is Aldi de eerste grote supermarkt die de plastic tas in de ban doet.

"Het weggooien van tasjes behoort voor Aldi tot het verleden", zegt Nadie Winde, manager corporate responsibility bij Aldi, in een persbericht.

Eigen boodschappentas

De herbruikbare tassen zijn groter en steviger dan de plastic tasjes en zullen in 2018 gefaseerd worden ingevoerd. Wat de prijs van de nieuwe tas zal zijn, is niet bekendgemaakt.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is blij met het besluit van Aldi. "Het is altijd het beste om je eigen boodschappentas mee te nemen, in plaats van de eenmalige tas bij de kassa", zegt directeur Vera Dalm.

De organisatie heeft nog geen signaal gekregen dat ook andere grote winkelketens de eenmalige plastic tasjes in de ban doen. "Maar je ziet dat ze elkaar in de retailwereld vaak snel opvolgen. Hopelijk wordt dit de nieuwe standaard in Nederland", zegt Dalm.

Sinds 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen in winkels niet meer toegestaan. Een tasje mag wel tegen betaling worden aangeboden. Op die manier wil de overheid het bewustzijn van consumenten vergroten.

En de maatregel lijkt te werken. Afgelopen april meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat er sinds het verbod 71 procent minder tasjes over de toonbank zijn gegaan. Dat komt neer op een daling van 170 naar 50 tasjes per persoon per jaar.

Ongeveer 30 procent van de plastic tasjes is vervangen door een papieren versie. "Maar ook papieren tassen zijn niet goed voor het milieu, dus we adviseren mensen echt om herbruikbare tassen te gebruiken", zegt Dalm.

Bron: NOS


We adviseren mensen om herbruikbare tassen te gebruiken.

Vera Dalm, directeur Milieu Centraal