Nieuwsbrief LCKVA, oktober 2015

LogoLearningCenter_nieuw
Nieuwsbrief oktober 2015

Het Learning Center houdt u via deze nieuwsbrief regelmatig op de hoogte van nieuwe informatie op de website: van inspirerende praktijkvoorbeelden en actualiteiten tot nieuwe bijeenkomsten en prikkelende blogs. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen dan kunt u zich onderaan afmelden.

Verdiepingssessie en argumentenkaart bron- en nascheiding

Illustratie_Nbr_verdiepingssessie_en_argumentenkaart

Op 17 september zijn gemeenten tijdens een verdiepingssessie in Amersfoort geïnformeerd over het nascheiden van kunststof verpakkingsafval. Daar is ook de argumentenkaart over bron- en nascheiding gepresenteerd. Deze kaart laat de voor- en nadelen van de verschillende opties zien om gemeenten zo op een duidelijke en objectieve manier te ondersteunen bij het maken van een goede keuze. De kaart is tot stand gekomen op basis van twee expertsessies, waaraan verschillende deskundigen en belanghebbenden hebben meegewerkt.

Tijdens de verdiepingssessie is een aantal aspecten uit de argumentenkaart nog eens extra toegelicht, waaronder de financiële afwegingen en de milieuprestaties van nascheiding. Ook is stilgestaan bij de vraag of de combinatie van bron- en nascheiding interessant is.

Verdiepingssessie PMD

Poster_Samen_in_dezelfde_zakOok vond op 17 september een verdiepingssessie plaats over PMD. Steeds meer gemeenten zamelen plastic, metaal (blikjes) en drankenkartons van hun burgers tegelijkertijd in. Tijdens de sessie zijn praktijkervaringen van gemeenten en gerelateerde organisaties uitgewisseld en zijn de aanwezigen geïnformeerd over de sortering van PMD, optimalisatie van de inzameling en een evaluatieonderzoek naar de inzameling en sortering van drankenkartons.

Nog meer verdiepen...

Plasticbak_nieuwsbriefOp 15 oktober vindt de verdiepingssessie over inzamelmethoden en kwaliteit plaats in Utrecht (Park Plaza). Aan de hand van verhalen uit de gemeentelijke praktijk en van experts over inzamelsystemen, kwaliteitseisen en de gevolgen hiervan, worden uw vragen zo goed mogelijk beantwoord.
Ook voor deze verdiepingssessie kunt u zich nog kosteloos inschrijven.

Lees de blog van Karen van de Stadt

Karen_van_de_Stadt_nbrMoet een papieren verpakking met plastic laagje nou bij het papierafval of toch niet? Het wordt je als consument ook niet altijd makkelijk gemaakt. Karen van de Stadt van het KIDV ziet in brancheverduurzamingsplannen voor verpakkingen, een goed gedrag en duidelijke communicatie de oplossing.

Ding mee naar onze DoorleerAward!

Doorleer_award_nbrHet Learning Center stimuleert goede communicatie over de inzameling van kunststof verpakkingsafval. Daarom kunt u als gemeente meedingen naar onze DoorleerAward, die we – voor de eerste keer – uitreiken aan de gemeente met de beste afvalwijzer. Gaat uw afvalwijzer verder dan alleen informatie en stimuleert het ook het juist en meer scheiden van het afval? Een deskundige jury bepaalt welke gemeente wint.

Raad en Daad

Raad_en_daad_nieuwsbriefHeeft u vragen, suggesties of wilt u een adviesgesprek inplannen met een van onze adviseurs? Wij gaan graag met u in gesprek; mail learningcenterkva@rws.nl.

Meer informatie: www.lckva.nl of learningcenterkva@rws.nl

Het Learning Center Kunststof Verpakkingsafval (LCKVA) is opgericht door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, VNG en het verpakkend bedrijfsleven. Het LCKVA wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat.

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich uitschrijven.

Hoewel deze publicatie met de grootste zorg is samengesteld, is Rijkswaterstaat niet aansprakelijk voor eventuele fouten.